TITLUL PROIECTULUI
INFIINŢARE INFRASTRUCTURĂ DE AGREMENT NADA FLORILOR
DATE DE IDENTIFICARE ALE PROIECTULUI
PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2007 - 2013
AXA PRIORITARĂ 5 - DEZVOLTAREA DURABILĂ ŞI PROMOVAREA TURISMULUI
Domeniul de intervenţie 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice
LOCALIZAREA PROIECTULUI
ROMANIA
REGIUNEA: NORD - EST
JUDEŢUL: SUCEAVA
LOCALITATEA: MUNICIPIUL FĂLTICENI
Valoarea totală a proiectului:
Valoarea totală a proiectului: 13.504.358,44 lei
Valoarea neeligibilă a proiectului: 877.765,00 lei
Valoarea eligibilă a proiectului: 12.446.078,40 lei
TVA neeligibilă 180.515,04 lei
Contribuţia solicitantului la cheltuielile eligibile: 6.223.039,20 lei
Contribuţia solicitantului la cheltuielile neeligibile: 877.765,00 lei
Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată: 6.223.039,20 lei
DESCRIEREA PROIECTULUI
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea economică a Municipiului Fălticeni prin realizarea unei infrastructuri de agrement.
Obiectivele specifice ale proiectului
Valorificarea resurselor naturale în scop turistic
Acest lucru se va realiza prin înfiinţarea unei structuri de agrement în Municipiul Fălticeni, localitate cu valenţe culturale şi turistice deosebite.
Diversificarea serviciilor turistice
Turiştii vor avea acces pe durata sejurului în cadrul infrastructurii de agrement la: o piscină pentru copii, o piscină pentru adulţi, un bazin de înot, un teren de activităţi sportive, o pistă de ciclism şi o piscină interioară.
Crearea structurilor de agrement turistic, în scopul creşterii numărului turiştilor şi a duratei sejurului
Municipiul Fălticeni reprezintă un important punct de atracţie turistică în zonă, având în vedere atât potenţialul turistic natural, cât şi infrastructura turistică din acest municipiu. Ţinand cont de evoluţia pieţei turistice din zonă, este absolut necesară creşterea standardelor de calitate şi crearea de structuri turistice de agrement, care să furnizeze facilităţi de petrecere a timpului liber. Este necesară oferirea unei varietăţi de atracţii (naturale şi antropice) care să poată furniza mai multe oportunităţi de vizitare a zonei, care să fie uşor accesibile în planul de călătorie ales de turist.
Prin proiectul ÎNFIINŢARE INFRASTRUCTURĂ DE AGREMENT NADA FLORILOR se vor realiza următoarele investiţii:
- o piscină acoperită (în suprafaţă de 1.132,90 mp);
- un bazin de înot dotat cu o trambulină (în suprafaţă de 325,00 mp);
- o piscină pentru adulţi dotată cu un topogan(în suprafaţă de 300,00 mp);
- o piscină pentru copii dotată cu un topogan (în suprafaţă de 73,00 mp);
- un teren pentru activităţi sportive (în suprafaţă de 700,00 mp);
- o pistă de ciclism.
Investiţia va duce la atingerea obiectivelor domeniului major de intervenţie 5.2 -Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice, respectiv va contribui la valorificarea resurselor naturale în scop turistic, la diversificarea serviciilor turistice şi la crearea de structuri de agrement turistic.
Contextul şi necesitatea proiectului
Proiectul ÎNFIINŢARE INFRASTRUCTURĂ DE AGREMENT NADA FLORILOR nu este o componentă a unui alt proiect mai complex.
Proiectul ÎNFIINŢARE INFRASTRUCTURĂ DE AGREMENT NADA FLORILOR duce la atingerea obiectivelor legate de dezvoltarea turismului, sportului şi agrementului în Municipiul Fălticeni, definite în Strategia de dezvoltare locală a Municipiului Fălticeni, Judeţul Suceava pentru perioada 2014 2020, Prioritatea strategică Dezvoltare turistică.
Infrastructura de agrement creată în urma implementării proiectului va oferi facilităţi de petrecere a timpului liber pentru turiştii aflaţi în Municipiul Fălticeni şi împrejurimi. Aceasta are ca efect creşterea numărului de turişti şi a duratei sejurului acestora, în condiţiile în care Municipiul Fălticeni este o localitate cu valenţe culturale şi turistice deosebite.
Municipiul Fălticeni este un punct de reper pentru cultura şi ştiinţa naţională. Un mare numar de persoane marcante s-au format şi au creat artă in Fălticeni. După Municipiile Bucureşti şi Iaşi, Fălticeniul este al treilea oraş din ţară, în funcţie de numărul de scriitori autohtoni. Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeniul se situează pe primul loc în România.
Dintre obiectivele turistice importante ale Municipiului Fălticeni, menţionăm: Muzeul de artă Ion Irimesu; Muzeul apelor Mihai Băcescu; Galeria Oamenilor de Seamă; Casa Memorială Mihail Sadoveanu; Casa memorială Artur Gorovei; Biserica de lemn Sfântul Gheorghe monument istoric construit în sec. XVIII lea; Biserica Sfinţii Voievozi - Grădini - monument istoric construit in 1807.
Alte obiective turistice importante din împrejurimi: Biserica Sf. Gheorghe (Biserica Alba) din comuna Baia ctitorită de Ştefan cel Mare în 1467; Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia ctitoria lui Petru Rareş din 1532; Casa memorială Nicolae Labiş din comuna Mălini; Mănăstirea Slatina ctitoria domnitorului Moldovei, Alexandru Lăpuşneanu, construită intre 1554 - 1558, situată în comuna Slatina; Pârtia de ski Mălini-Pojorâta situată în comuna Mălini.
Municipiul Fălticeni deţine, de asemenea, importante resurse naturale şi antropice pentru dezvoltarea turismului de weekend. Pentru dezvoltarea durabilă a acestei forme de turism sunt necesare însă investiţii pe termen mediu şi lung în amenajarea de spaţii adecvate pentru practicarea acestei forme de turism.
În urma implementarii proiectului INFIINŢARE INFRASTRUCTURĂ DE AGREMENT NADA FLORILOR se va realiza o infrastructură de agrement ce cuprinde două piscine exterioare - una pentru copii şi una pentru adulţi, un bazin de înot, un teren de activităţi sportive, o piscină interioară şi o pistă de ciclism. Aceasta va veni în completarea patrimoniului de resurse naturale, culturale, artistice, istorice şi tehnologice existente la nivelul Municipiului Fălticeni. Infrastructura de agrement va oferi turiştilor spaţii de relaxare şi de desfasurare a activităţii de înot în cadrul piscinelor, precum şi spaţii pentru exerciţiile fizice şi de întreţinere corporală în cadrul terenului de activităţi sportive şi pistei de ciclism.
Datorită poziţionării infrastructurii de agrement într-o zonă nepoluată fonic şi vizual, se va îmbina calitatea benefică a aerului curat oferit de pădurile din zona cu calitatea confortului oferit. În acest loc, turiştii pot fugi de zgomotul marilor aglomeraţii pentru a se odihni, pentru a se relaxa, pentru întreţinerea corporală sau pentru a se distra. Astfel, prin ambianţa plăcută şi serviciile de calitate (piscine, teren de activităţi sportive şi pistă de ciclism) vor satisface până şi cele mai exigente cerinţe.
Potenţialii beneficiari ai proiectului/ grupul ţintă
1.Beneficiari direcţi:
Beneficiarii direcţi sunt cei care vor resimţi direct efectele implementării acestui proiect. Grupurile ţintă cărora se adresează infrastructura de agrement sunt reprezentate de:
-Turiştii de toate categoriile de vârstă, de la elevi până la vârstnici, persoane cu pregătire medie şi superioară, persoane cu venituri reduse şi medii, familii cu copii şi persoane singure, deoarece, pe lângă vizitele realizate la diferitele obiective turistice vor avea şi posibilitatea relaxării într-un ambient plăcut;
-Cele 4 persoane care vor fi angajate în cadrul infrastructurii de agrement şi care vor asigura prestarea de servicii de calitate;
-Municipiul Fălticeni în calitate de beneficiar al finanţării (prin ajutorul public nerambursabil pe care îl va primi).
2.Beneficiari indirecţi:
Beneficiarii indirecţi sunt cei care vor beneficia de efectul implementării proiectului în calitate de beneficiari colaterali:
-Furnizorii de diferite materiale consumabile şi utilităţi necesare infrastructurii de agrement;
-Comunitatea din Municipiul Fălticeni, dar şi populaţia Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, prin apariţia de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea economiei pe orizontală (efectul multiplicator al investiţiei) şi prin creşterea veniturilor la nivel local;
-Populaţia Municipiului Fălticeni prin contribuţia proiectului la atingerea obiectivului de dezvoltare a turismului la nivelul oraşului şi transformarea lui într-un veritabil oraş european;
-Structurile de primire turistică existente - prin creşterea numărului de turişti şi creşterea duratei sejurului turiştilor pe aceste meleaguri;
-Operatorii economici din domenii conexe dezvoltarea turismului la nivel local favorizează apariţia şi dezvoltarea operatorilor economici locali din domenii conexe transport, comerţ, meşteşuguri etc.;
-Proprietarii structurilor de primire turistică care nu deţin infrastructuri de agrement (piscine, terenuri de activităţi sportive, piste de ciclism etc.) aceştia au posibilitatea de a îndruma turiştii pe care îi găzduiesc către noua infrastructură de agrement. În acest fel turiştii îşi vor umple timpul liber cu activităţi relaxante, plăcute şi sănătoase;
-Autorităţile publice locale prin creşterea încasărilor realizate la bugetul local. Aceste venituri vor putea fi direcţionate spre alte domenii de dezvoltare locală, de exemplu: dezvoltarea activităţilor sociale şi culturale, îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi sănătate, protejarea şi renovarea unor monumente şi vestigii istorice.
Durata proiectului
Durata de implementare a proiectului = 17 luni.
Iunie 2014 - Noiembrie 2015
Conţinutul acestui material nu reprezintă in mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.